METALCUT: Economisch en ecologisch snijden van dikke en moeilijke metalen

METALCUT: Economisch en ecologisch snijden van dikke en moeilijke metalen

Met het project METALCUT wou CLUSTA de metaalverwerkende bedrijven helpen om de meest efficiënte, economische en ecologische technieken te kiezen voor het snijden en voorbewerken van dikke en moeilijke platen. Daarmee wordt gewoon constructiestaal van minstens 20 mm bedoeld, of complexe staalsoorten zoals RVS en non-ferro met een dikte van minimaal 5 mm. De doelgroep werd geschat op meer dan 3000 bedrijven uit verschillende sectoren: constructiebedrijven en hun leveranciers, machinebouw, zware voertuigenbouw, apparatenbouw en matrijzenbouw.

Er kon in het snijwerk progressie gemaakt worden op vlak van grondstofverbruik, eindafwerking en kostprijs. Tegenwoordig worden immers strenge eisen gesteld aan de kwaliteit van de snijlijn. Om die precisie enigszins te benaderen zien bedrijven zich verplicht om de snijlijn extra bij te werken, de toestellen regelmatig bij te stellen of onderdelen te vervangen. Deze vervelende beslommeringen verhogen uiteraard de kosten van het snijproces.

Met de projectdoelen voor ogen heeft CLUSTA aan de bedrijven de noodzakelijke technische informatie aangeboden, waarin ook adviezen naar kostenbesparing waren verwerkt. Daarnaast werden naar schatting 2500 metaalbewerkers op de hoogte gebracht van vernieuwingen op gebied van autogeen-, plasma-, laser- en waterstraalsnijden.

Het project was concreet gericht op snijden met minimale impact op de originele structuur, binnen de toleranties van de geometrie en van de hard- en ruwheid, volgens de recentste technische innovaties, zonder extra nabewerkingen, en ten slotte, met minimale kosten voor grondstoffen, filters, afzuiginstallaties, afvalverwerking, enz.

Meer dan 100 bedrijven implementeerden gedurende de projectduur nieuwe inzichten op gebied van snijtechnieken.

Uiteraard blijft CLUSTA het eerste aanspreekpunt voor bedrijven die in hun metaalsnijwerk belangrijke investeringen willen doen. De aanbieders hebben immers verschillende benaderingen om het kostenplaatje te bepalen, wat tot verwarring kan leiden. CLUSTA kan daarbij een betrouwbaar referentiepunt zijn.