Metaalplooicontest

Metaalplooicontest

Het doel van de wedstrijd is om het beroep van metaalplaatbewerker op een aantrekkelijke manier voor te stellen. Op die manier willen CLUSTA en het Excellentiefonds meer kandidaat-leerlingen voor de VTI-opleidingen en bijgevolg meer gediplomeerden voor het werkveld aanleveren.

De wedstrijd wil een innovatief forum zijn waarop het onderwijs en het bedrijfsleven elkaar ontmoeten. Het doel van de contest is in de eerste plaats de technische kennis, het creatief denken en het analytisch vermogen van de kandidaten aan te scherpen. In het praktisch traject wordt uiteraard ook de praktische handigheid getest. Daarnaast worden de volgende algemene competenties geëvalueerd: flexibiliteit, probleemoplossend denken, weerbaar omgaan met stress … Ten slotte wil deze wedstrijd ook het correcte gebruik van de Nederlandse taal beoordelen.

De wedstrijd is in 2024-2025 aan zijn tweede editie toe. Na evaluatie van de eerste contest werd de formule als volgt aangepast:

  • Er zijn twee trajecten: de kandidaat kiest ofwel voor een theoretisch parcours, ofwel voor een traject met theorie én praktijk. Zodoende bereiken we meer leerlingen, o.a. in de scholen waar geen metaalplooipraktijk mogelijk is.
  • De leerkrachten worden intenser bij het project betrokken, op inhoudelijk vlak én op het gebied van communicatie en informatie. Op die manier willen we de betrokkenheid van de kandidaten verhogen. Bovendien appreciëren de leerkrachten het inhoudelijke luik als een heel nuttige persoonlijke bijscholing.

Alle info