Blended bended: digitale opleiding "Plooien van metaalplaat"

Blended bended: digitale opleiding

Binnen de Industrie 4.0. wil Clusta de opleiding "Plooien van metaalplaat" blended maken: dankzij Augmented Reality en Virtual Reality zullen cursisten de kennis voor een deel zelfstandig en op eigen tempo kunnen opdoen.

‘Industrie 4.0’ is de vierde industriële revolutie waarbij machines en productiesystemen digitaal met elkaar verbonden zijn en data worden gecapteerd, geanalyseerd en gedeeld. Het combineert verschillende technologieën, maar slimme sensoren staan voorop, gevolgd door big data analytics, robotisering en automatiseren, 3D-printen, Internet of Things (IoT), Augmented Reality (AR), Artificiële Intelligentie (AI), Virtual Reality (VR) en Cloud Computing. Inhoudelijk worden vele jobs daardoor alsmaar complexer.

Binnen deze industriële evolutie wil Clusta met VR en AR op termijn al zijn opleidingen blended maken. In dit ESF-project komt de opleiding "Plooien van metaalplaat" aan de beurt.

De VR- en AR-inhouden zullen het gebruik van de machines van diverse leveranciers omvatten, wat de praktische kennis van de werknemers van de Vlaamse bedrijven, en in het bijzonder de Vlaamse KMO's, aanzienlijk zal doen stijgen. Die combinatie van een praktijkgerichte opleiding met digitale toepassingen vermijdt internationale verplaatsingen van cursisten. De VR- en AR-aanpak zal de praktische kennis over de machines van de verschillende constructeurs immers tot op de werkplek van de werknemer brengen.

Deze opleiding zal aan méér mensen de kans geven een knelpuntberoep aan te leren, aangezien zij het grotendeels op eigen tempo en zelfstandig kunnen doen. Bovendien biedt de samenwerking met VDAB en met technische scholen ook voor hen nieuwe opportuniteiten.