staalplaat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Staal is niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Het materiaal is al decennia lang    -met succes- de grondstof van heel wat sectoren: automotive, scheepsbouw, bouw, meubelen, verpakking, huishoudgoederen en andere.

Chemische samenstelling en microstructuur leggen de basis voor de eigenschappen van het staal. Vormvastheid en sterkte zijn de meest opvallende kenmerken. Bovendien is het materiaal goed recycleerbaar en relatief goedkoop. Lasbaarheid, een goede vermoeiingsweerstand en zijn elektrische eigenschappen maken staal tot een kwalitatief product voor heel verschillende toepassingen. Door het aanbrengen van een coating, lak of zink bijvoorbeeld, kunnen bepaalde eigenschappen nog worden toegevoegd.

Het gamma staalsoorten is enorm uitgebreid van goed vervormbaar over zeer sterk of slijtvast naar hittebestendig en weervast staal. Klassieke constructiestalen zijn laaggelegeerde soorten met een hoog koolstofgehalte. De vervormbaarheid neemt af met toenemende sterkte. Vervormingsstalen zijn speciaal ontwikkeld voor plooi- en dieptrektoepassingen. Slijtvaste soorten vertonen een opmerkelijke weerstand tegen abrasieve slijtage en COR-ten staal is weerbestendig. Microgelegeerde stalen kennen een hoge sterkte en zijn volop in opmars. Ze worden dan ook als een apart materiaal beschouwd.  

Clusta biedt technologisch advies rond normering van staal, materiaalkeuze, karakterisering (chemisch en mechanisch), oppervlaktebehandeling, vervorming, verbinden. Wij stellen onze kennis en expertise graag ter beschikking en begeleiden u bij onderzoek en innovatie met staalplaat.